Tuesday, 11 December 2012

sumpah tak sama 27

Hilman turun dengan wajah yang sebal setelah tangannya sakit dikilas oleh Pa'an.Habis segala sumpahan dikeluarkan dari mulutnya yang berbisa itu.Kedua ibu bapanya yang sedang duduk diruang tamu langsung tidak dihiraukannya.
"Kenapa dengan tangan kamu tu Man?Dari tadi papa tengok kamu urut je tangan tu?Terseliuh ke?"Soalan dari Tan Sri Zakaria menyedarkan Hilman dari lamunannya.Tubuhnya pantas dihempas kuat ke sofa tanda dia sedang kebengangan.
"Nothing papa...tadi masa nak turun bawah tadi Man terlanggar pintu bilik,tu yang sakit ni."Hilman berbohong dengan tidak memberitahu kebenarannya kerana malulah dia jika diberitahu si isteri telah mengilas tangannya sehingga dia kesakitan dan sudah pastinya perkara itu akan berlarutan.Lagipun hilanglah macho dia nanti.
"Kamu ni clumsy sangat...kamu jangan selalu macam ni Man,tak lama lagi kamu dah nak ada anak.Mama tak nak nanti bila Fatin dah bersalin kamu buat lagi perangai cuai macam ni."Wajah Hilman yang tadinya sudah jernih tatkala melihat cucur udang kegemarannya kembali monyok bila nama Pa'an disebut.
"Come on mama...takkanlah terlanggar pintu sikit je pun mama dah nak membebel dengan Man."Entah sempat baca Bismillah atau tidak terus sahaja cucur udang itu disumbatkan ke dalam mulutnya.
"Banyaklah kamu punya come on...isteri kamu mana?"Hampir tersedak Hilman dibuatnya pabila si adik datang dari belakang dan menepuk bahunya.Tangannya pantas mencapai air teh yang telah dihulurkan oleh papanya.Orang tua itu hanya menggelengkan kepala melihat telatah anak-anaknya yang tidak pernah berubah bila berjumpa.
"Adik nak bunuh abang ya?"Merah muka Hilman memarahi Fariza yang dengan selambanya duduk disebelah Puan Sri Faridah.
"Abang ni..tu pun nak kecoh ke?Hidup je lagi adik tengok..tulah makan tak baca Bismillah,tulah padahnya."Seperti tahu-tahu sahaja Fariza telah mengenakannya sekali lagi,terus terdiam Hilman pabila teringatkan kerakusannnya nanti.
"Dah..jangan nak main-main lagi,kamu berdua bukannya kecil lagi.Hah Man..bini kamu mana?"Puan Sri Faridah terus bertanya tentang menantu kesayangannya kepada Hilman,hatinya tidak puas selagi si menantu tidak menunjukkan diri.
"Mama ni..dia tengah solat Isya' tadi...mama dah tak ada nama lain ke nak ditanya?Macam kami ni tak wujud je dalam rumah ni.."Walaupun perlahan tetapi tetap didengari oleh mereka semua.Tan Sri Zakaria tersenyum mendengar luahan ketidak puasan hati anaknya itu.
"Abang cemburu mama...eiyy..dah nak ada anak pun manja lagi dengan mama."Hilman hanya menjeling si adik pabila handsetnya berbunyi tanda ada mesej yang masuk.Barulah kini bibirnya terukir dengan senyuman setelah mendapat mesej dari kekasih tersayang.Siapa lagi kalau bukan Annisa.p/s: sori lame x update...no time skang ni...ni pon boley kasi sikit je...jangan marah eh..kdang2 idea hilang terus n mood pon terbang bebas je...peace!!!

1 comment: