Wednesday, 9 November 2011

haKikAt CinTa 39

BAB DUA PULUH EMPAT

                   Ellyana terkejut melihat lelaki yang ditangkap oleh Atan itu.'Kenapa dia ada dekat sini?'Soal Ellyana kehairanan.
"Pak cik kepala otak kamu.Kamu ingat aku ni tua sangat ke?Huh...kita nak buat apa dengan dia ni Mak Leha?Kalau Mak Leha tak kisah biar saya bantai je pencuri ayam ni cukup-cukup."Ucap Atan geram.

"Aish aok ni Atan...asyik nak bantai orang aje kerjenye...Koi nengok budak ni bajunye 'semart'...takkanlah pencuri ayam pulok kerjenye..."
"Alah Mak Leha...zaman sekarang ni pencuri pun boleh beli baju lawa-lawalah...Hei,kau cakap..dengan siapa lagi kau datang?"Soal Atan kepadanya.Adam memandang kepada Ellyana dan cuba untuk meminta pertolongan.Semua orang berbisik sesama sendiri mengata tentang dirinya.Rasa menyesal pun ada sekarang namun dia tidak boleh berbuat apa-apa.
"Sumpah mak cik...saya bukan pencuri ayam...saya..."
"Hah..kalau kau bukan pencuri ayam,kau ni siapa?"Gertak Atan sambil memulas tangan Adam kuat sehingga lelaki itu mengaduh kesakitan.'Kalau aku beritahu aku ni siapa pun kau bukannya kenal.Bodoh...'
"Awak...tolong saya..."Jerit Adam sambil matanya memandang ke arah Ellyana.Wanita itu terkejut,kenapa pula dia dipanggil.
"Yana...kamu kenal ke dengan pencuri ayam ni?"Soal Atan tidak puas hati.
"Hah?Tak...saya tak kenal dia pun."Ucap Ellyana.Mak Pah yang baru keluar dari rumah untuk melihat apa yang berlaku terkejut melihat kehadiran lelaki yang pernah datang di rumahnya dahulu.'Apa yang dia buat dekat sini?'Hatinya bersuara dan dia melihat adam tidak lepas memandang ke arah Ellyana.
"What?Sampai hati awak...okey-okey macam nilah..boleh tak lepaskan saya sekejap bagi saya telefon kawan saya dulu.Dia boleh jadi saksi yang saya bukan pencuri ayam."Atan melepaskan Adam setelah Mak Leha memberi kebenaran.Masa itu Mak Pah menghampiri Ellyana dan mengajaknya pergi ke suatu tempat.

"Kenapa dia boleh ada dekat sini?"Tanya Mak Pah tidak sabar.
"Yana tak tahu Mak Pah..Yana puun baru je jumpa dia..."
"Kamu macam mana?"
"Hurm...macam tulah Mak Pah..yang penting dia belum tahu siapa Yana yang sebenarnya."
"Baguslah tu...tapi kalau Zarif tahu yang Adam ada di sini habis dia..."Ucap Mak Pah.
"Yana tahu Mak Pah...Mak Pah jangan risau,Yana dah ada rancangan."
"Apa dia?"Ellyana membisikkan rancangannya kepada Mak Pah.
"Betul kamu nak buat macam tu?"Soal Mak Pah.Ellyana hanya mengganggukkan kepalanya.

4 comments: